ATIK SU ARITMA TESİSLERİ VE GENEL ÖZELLİKLERİ
Atık su tesisleri vasıfsız elemana teslim edilemeyecek kadar pahalı sistemlerdir. Bu yüzden sistem için kalifiye hale gelmiş personele teslim edilmesi gereklidir. İlgili yasa gereği ruhsat, kazalardan korunma yönetmelikleri, ilk yardım yönergeleri mevcut olmalıdır.
İşletme çalışır duruma getirilmeden deneme amacıyla kuyu suyu, çamurlu dere suyu v.b. İle denetimi gerçekleştirilmelidir . Arıtma tesisi denemesinde ilkin biyolojik safha ardından absorpsiyon safhası gerçekleştirilir. Suyun arıtılma derecesi belirlemek için gerek kalitatif gerek kantitatif muayeneler yapılmalıdır. Makinelerin sorunsuz çalışması için rutin temizlikler ve kalibrasyon yapılmalı gerekli ise spektrumu bilinen bir numune ile aletlerin durumu gözlenmelidir. Bu rutinler enerjinin düzgün kullanımını ve ekonomik kayıpların azalmasını sağlayacaktır.
Günümüz teknolojisi hızla gelişmekte iken personelin geçmişe ait bilgilerle sabit kalması işletmenin zararınadır bu yüzden arıtma tesislerinde personel için belli aralıklarla konferanslar hatta yetiştirme kursları yapılmalıdır. Arıtma işletmelerini zincir gibi düşünürsek, İnsan bir işletmenin hem en güçlü hem en zayıf halkası durumundadır.
Arıtma tesislerinin bir diğer vazgeçilmezi makine kısmı mevsimlerden zaman aşımından epeyce etkilenmektedir. Örneğin boru hatları ve dışarda kalan bir çok bölüm donmaya karşı meyillidir. Arızaların her türlü tedbire rağmen ortaya çıkması olasılığı göz önüne alınarak daima yedek makinelerin hatta sistemlerin varlığı arıtma tesisinin kalitesinin bir göstergesidir. Zira arıtma suyu insanların hayatında yer tuttuğundan arıtma tesislerinin kalitesini artıracak her unsur elzem derecede önem arz etmektedir.
Arıtma tesisinin yönetimi:
1. yönetim organizasyon ve şeması
2. işletme yönetim, izleme sistemi ve bakım kolu
3. iş paylaşımı ve iş birliği
4. mesai saatleri yönetimi
5. süresiz talimatlar ve eğitim
1. yönetim organizasyon ve şeması
2. işletme yönetim, izleme sistemi ve bakım kolu
3. iş paylaşımı ve iş birliği
4. mesai saatleri yönetimi
5. süresiz talimatlar ve eğitim
olarak bölümlere ayrılabilir.
Arıtılacak madde artık suyu tanıtmak gerekirse, bulanık, renkli, kötü kokulu, sıcaklıkla çökebilen maddeler ihtiva eden, pH derecesi 7.2 den uzak değerlere sahip olan ,organik ve inorganik maddeler içeren, toksik özellikte madde ve bu toksik maddeleri sentez etme yetisinde olan mikroorganizmalar içeren, deterjan, atık fabrika yağı bulunduran su diye tanımlamak yüzelsel de olsa yazımız için yeterli bir tanımdır.
Yukarda verdiğimiz her özellik atık suların kaynağını belirlemede kullanılan verileri tespit etmemize yardımcı kaynaklardır. Örneğin suyun rengi bize fabrika atığı olduğunu, pH değeri fabrikanın ürünü, toksik özellik kullanılan biyolojik materyal hakkında bilgi verecektir.
Bu işlemler ICP-Ms, AAS, AES, özellikle organik maddeler için elektroforez, LC ve gaz kromotografisi yardımı ile yapılır.