İÇME SUYU ARITIMINDA GEREKLİ TEMEL İŞLEMLER
İçme, kullanma ve sanayi suyunun arıtılmasında genel amaç; onu sağlık yönünden emin bir duruma getirmek, estetik yönden çekici kılmak ve ekonomik su sağlamaktır. Bilindiği gibi Türkiye’de içme ve kullanma sularının 266 Nolu Türk Standardı ile fiziksel, kimyasal, bakteriyolojik ve radyolojik nitelikleri belirtilmiştir. Köylere ve kentlere getirilecek suların bu standartlara uygun olması gerekir. Uygun değilseler, arıtıma tabi tutulurlar.
İçme sularında genellikle temel prosesler şunlardır:
Renk ve bulanıklık kontrolü, tat ve koku giderimi, demir ve mangan giderme, korozyon kontrolü, dezenfeksiyon, sertlik giderme-rekarbonasyon, suyun stabilizasyonu, flor giderme-florlama.
Arıtma prosesi alternatiflerinin seçimi esasını oluşturan ham su kaynağının kalitesi ve hedeflenen arıtılmış su kalitesi yanında dikkat edilecek diğer hususlar şunlardır:
-İlk yatırım ve bakım-işletme giderleri dâhil sistemin ekonomik olması.
-Sistemin genel güvenirliği.
-İşletimin esnekliği ve kolaylığı.
-Su kalitesi hedeflerini karşılayabilirliği.
-Ham su kalitesindeki mevsimsel değişikliklere uyum sağlayabilmelidir.
-Sistemin hem hidrolik hem de kalitedeki pik şartları karşılayabilirliği, bunları karşılarken uygun ekipmanların bulunabilirliği ve bu ekipmanları kullanacak eğitilmiş personelin bulunması gerekir.
-Tesis inşaatının kolaylığı, montaj sonrası servis ve kimyasal madde temini, yerel ve merkezi tüzük vb. şartlar sağlanmalıdır.
İçme suyundaki temel işlemler; havalandırma ve gaz transferi, ızgaralardan geçirme, çökeltme, pıhtılaştırma ve yumuşatma, filtrasyon, dezenfeksiyon, adsorbsiyon ve iyon değiştirmedir.