SU AYAKİZİ VE SANAYİDE SU AYAKİZİNİN AZALTILMASI
Su ayak izi, birim zamanda harcanan (buharlaşma dâhil) ve/veya kirletilen su miktarı ile ölçülmektedir. Bir bireyin, toplumun veya iş kolunun su ayak izi; bireyin veya toplumun tükettiği malların ve hizmetlerin üretimi için kullanılan veya üreticinin mal ve hizmet üretimi için kullandığı toplam temiz su kaynaklarının miktarıdır. Su ayak izi yalnızca su hacmini değil, aynı zamanda kullanılan suyun türünü (yeşil, mavi, gri), ne zaman ve nerede kullanıldığını da gösterir. Mavi, yeşil ve gri su ayak izi; su ayak izinde su kullanımını ve kalitesini temsil eden üç bileşendir.
Mavi Su Ayak İzi, bir malı üretmek için ihtiyaç duyulan yüzey ve yeraltı tatlı su kaynaklarının toplam hacmi için kullanılır ve geleneksel olarak tatlı su denildiğinde akla gelen su kaynaklarıdır. «tarımda kullanılan su, fabrikalarda üretim hatlarında kullanılan su ve evsel kullanım suyu»
Yeşil Su Ayak İzi: Birim alana düşen yağış miktarının, yer altı sularına geçmediği ve yüzey üzerinde kaldığı veya bitkiler tarafından kullanıldığı durumlarda oluşur. « suyun buharlaşan miktarının ve bitkiler tarafından kullanılan miktarının bir göstergesi »
Gri Su Ayak İzi: Kirliliğe yönelik bir göstergedir. Alıcı ortamdaki kirlilik yüklerinin, aynı alıcı ortamın doğal kirlilik derecesine ve güncel kirlilik derecesine göre seyreltilmesi veya bertarafı için gerekli olan tatlı su miktarının bir ölçüsüdür. « nüfus ve endüstriyel büyüme ile ilişkili »
Atıksuyun Arıtılıp Tekrar Kullanılması
Geri kazanımın olmadığı durumda şebekeden temin edilen su, tesiste çeşitli amaçlar için kullanılır ve daha sonra deşarj edilir. Atıksu geri kazanımında ise, tesiste kullanılan suyun bir kısmı arıtılmış sudan sağlanır. Bu sayede şebekeden temin edilen su miktarı ve aynı zamanda deşarj edilen atıksu miktarı azalır
Proses Suyunun Arıtıldıktan Sonra Nerelerde Kullanılabilir?
- Su soğutma kuleleri
- Zemin yıkama
- Sulama
- Sıhhi tesisat (sifon vb.)
- Toz önleme
- Proses durulama suyu
- Kasa ve palet yıkama
- Kumaş boyanması
- Araç yıkama
- Dolaylı olarak yangın suyu
Atıksu Geri Kazanımının Avantajları
- Şebeke suyuna olan ihtiyaç ve bağımlılık azalır.
- Şebekeden temin edilen suya ödenen maliyet azalır.
- Atıksuyun bir kısmı yeniden kullanıldığı için kanalizasyona ve/veya alıcı ortama deşarj edilen atıksu miktarı azalır.
- Yüksek kaliteli kaynak suyu yerine arıtılmış su kullanıldığı için doğal su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir kullanımı sağlanmış olur.