ZEMİN ALTI BİYOLOJİK ATIKSU ARITMA SİSTEMİ
Septik tank, evsel atık suyun yerel olarak arıtılması için özel olarak tasarlanmış bir kanalizasyon sistemidir. Atıksu kütlesi %98’e kadar temizlenir. Arıtılan su içme suyu olarak tüketilemez ancak tesislerde, örneğin sulama için kullanılabilir.
Sistemde atıksu biriktirilmeden sürekli olarak arıtılır. Septik tankının çalışma prensibi, atık suyun biyolojik yollarla arıtılmasına ve atık bileşenlerinin ince kabarcıklı havalandırma yoluyla oksidasyonuna dayanmaktadır. Biyolojik arıtma sürecinde organik maddeler özel mikroorganizmalar tarafından yok edilir.
Septik tankın çalışma Prensibi
- Kanalizasyon borusu yoluyla, atık su binadan septik tankın Alıcı haznesine akar, burada mekanik atık su arıtma ve biyolojik oksidasyon aynı anda gerçekleşir.
- Alıcı hazneden atık su kademeli olarak havalandırma tankına pompalanır. Havalandırma tankı, organik bileşikleri oksitleyen ve nihai son ürünlere (CO2 ve H2O) dönüştüren aktif çamur içerir. Aktif çamur, saf su ve aktif biyokütleden (mikroorganizma) oluşan ve aerobik ortamda biyolojik oksidasyon ile atıksu arıtımı yapan bir süspansiyondur.
- Saf su ve aktif çamur, aktif çamurun saf sudan ayrıldığı ikincil bir çöktürme tankına girer. Septik tankın modifikasyonuna bağlı olarak temiz su kendiliğinden veya pompa vasıtasıyla deşarj edilir.
Özellikleri
- Düzenli bakım ihtiyacı. Bir septik tankın yılda en az iki kez bakımı gereklidir. Ancak bu süreç basittir, fazla zaman almaz ve uzmanların, özel ekipmanların katılımı olmadan kendi başına yapılabilir.
- Septik tank, elektrik şebekesine kalıcı olarak bağlı olmalıdır. Ancak elektrik kullanımı ve elektriğin maliyeti düşüktür.
- Ani bir elektrik kesintisi olduğunda sorun yaşanır. Sorun, kesintisiz bir güç kaynağının kurulumuyla çözülür.
- Arıtılmış su yiyecek dışında her alanda ev ihtiyacı için kullanılabilir: çimleri ve bahçe yataklarını sulamak, araba yıkamak v.b.
- Arıtılmış su berrak ve kokusuzdur.